In de donkere en smalle straat kwamen we meerdere mensen tegen die zichtbaar onder invloed van het een of ander waren. Eenmaal binnen hadden we vol zicht op een continue stroom mannen en vrouwen die een smoezelig pand - binnen bevond zich een bordeel - in gingen en een poosje later weer uitkwamen. Regelmatig bonsde iemand - die graag iets te eten wilde of op een andere manier hulp nodig had - op de deur van het inloophuis. Antonio stond hen allemaal geduldig te woord, ongeacht hoe de persoon in kwestie eruitzag.   

We bevonden ons deze dinsdagavond op slechts een paar straten afstand van de bekende, toeristische en overvolle La Rambla. Een steenworp afstand, twee totaal verschillende werelden. Antonio - bijna 80 jaar - vertelde over zijn werk, zijn missie, zijn hart en zijn liefde voor de daklozen in de stad. Over zijn passie om deze mensen te helpen, maar bovenal om hen over Jezus te vertellen.

Duizenden mensen leven noodgedwongen op straat in Barcelona. Zo spraken we zelf bijvoorbeeld met een vrouw van rond de 35 jaar, we troffen haar op de Plaça de Catalunya terwijl ze de vuilnisbakken aan het nazoeken was of er iets eetbaars of drinkbaars was achtergelaten. Ze was naar Barcelona gekomen in de hoop op een beter bestaan, maar uiteindelijk was ze op straat beland. Verderop, in een van de drukke winkelstraten, spraken we een man van middelbare leeftijd. Door te bedelen probeerde hij in leven te blijven en in het onderhoud van zijn vrouw en kinderen te voorzien.

Elke dakloze heeft zo zijn of haar eigen verhaal; vaak hele gewone mensen voor wie het leven anders is gelopen dan gehoopt. Antonio heeft er zijn levenswerk - hij doet dit werk samen met zijn vrouw al sinds 1987 - van gemaakt om er voor deze mensen te zijn. Samen met vrijwilligers - waar er om allerlei redenen helaas veel te weinig van zijn - runt hij het inloophuis midden in de wijk El Raval. Er worden warme maaltijden - voor 70 tot 80 personen per keer - gekookt, er wordt ontbijt geserveerd, er wordt kleding gegeven, er worden slaapzakken of dekens uitgedeeld op straat. Ze zijn volledig afhankelijk van vrijwilligers en van giften van kerken en particulieren.

Boven en voor alles - letterlijk en figuurlijk - wordt het evangelie gedeeld en de boodschap gebracht dat er in Jezus Christus herstel en een herstart mogelijk is. Heel wat mensen kunnen inmiddels getuigen van dit herstel en deze kans op een herstart. Dankzij de inzet, het hart, de liefde en de vasthoudendheid van Antonio en zijn team, al zal Antonio zelf in geen geval ook maar enige eer aan zichzelf toebedelen. Een deel van de daklozen die zijn geholpen hebben Jezus ontmoet en konden succesvol opnieuw integreren in de samenleving.

Helaas is het aantal keren per week waarop een warme maaltijd of ontbijt kan worden aangeboden minder geworden dan eerder. Er zijn minder vrijwilligers, minder financiën, de stichting ontvangt geen subsidies omdat ze uitgesproken christelijk zijn en voluit het evangelie verkondigen. Er is op dit moment geen opvolger die het werk van Antonio kan voortzetten. “God weet ervan” antwoordt hij wanneer we hem hier naar vragen.

Antonio zou dolgraag iemand - voor kortere of langere tijd - willen die hem kan ondersteunen in praktische, organisatorische en administratieve werkzaamheden. Ook groepen zijn heel erg welkom, bijvoorbeeld om een week mee te draaien, maaltijden te verzorgen, de straten in te gaan om uit te reiken naar de daklozen met praktische hulp, maar vooral om Jezus zichtbaar te maken en te vertellen over Zijn liefde en het nieuwe leven dat Hij wil geven.

Wat zouden we moeten zonder de Antonio’s van deze wereld?!


Ben je in de gelegenheid om te helpen? Door een paar weken, een paar maanden of langer van je tijd beschikbaar te stellen? Of door met een groep een week in Barcelona te komen helpen? We vertellen je heel graag hoe je precies kunt helpen. Je kunt hieronder direct met ons in contact komen. Bekijk hier de vacature.
Voor een sport- en spelweek in Ogíjares, een voorstad van Granada, Zuid-Spanje zijn we dringend op zoek naar een jongerengroep voor de week van 20 t/m 27 juli. Lees hier alle info