Actueel


Middenin het idyllische en rustieke landschap van de Duitse Eifel, dichtbij de Belgische en Luxemburgse grens, ligt een christelijke groeps-accommodatie voor retraites, workshops, groepen van kerken en andere (internationale) groepen. Het interculturele en interkerkelijke zendingshuis is bovenal een plek om tot rust te komen en nieuwe energie op te doen. Een plek om op adem te komen en inspiratie op te doen; rondom het pand bevindt zich een unieke Bijbeltuin. Maar dit is ook een uitvalsbasis van waaruit de omgeving kan worden bereikt met het goede nieuws van Jezus en om op outreach te gaan naar bijvoorbeeld Trier of Luxemburg. Vanwege gezondheidsredenen moeten de eigenaren een stapje terug doen, daarom zoeken we per zo spoedig mogelijk een beheerdersechtpaar. Lees hier verder


Afgelopen vrijdag organiseerden we in Amersfoort de aftrap van ons jongerenprogramma ENVISION. Ruim 100 jongeren staan momenteel klaar om in de komende maanden nieuwe mensen te bereiken met het goede nieuws van Jezus. Jongeren uit heel Nederland - en met verschillende kerkelijke achtergrond - verzamelden zich vrijdagavond in het gebouw van de Baptistengemeente Amersfoort om toegerust te worden voor hun komende uitzending. Sommigen van hen vertrekken binnenkort samen met hun jongerengroep, voor een week of 10 dagen. Anderen gaan individueel voor een periode van een aantal maanden of langer. De bestemmingen van de missiereizen lopen uiteen van Portugal tot Ghana en van Italië tot Suriname.
Lees hier verder


Op 18 september gaat er in Deventer een Alpha van start speciaal voor jongvolwassenen. Ga samen met leeftijdsgenoten op zoek naar de zin van het leven, maak nieuwe vrienden en ontdek wat het christelijk geloof nu echt inhoudt. Alpha is een serie bijeenkomsten waarin je samen met anderen het christelijk geloof ontdekt. Elke bijeenkomst begint met een lekkere maaltijd, gevolgd door een inleiding over het christelijk geloof en de kleine groep. Van ‘Wie is Jezus?’ tot ‘Bidden: waarom en hoe?’, je ontdekt op een laagdrempelige en gezellige manier de basis van het geloof. Na de inleiding ga je uit elkaar in kleine groepen om door te praten over het onderwerp. Echt geen enkele vraag of mening is te gek. 
Hier vind je alle informatie.  
 


Jongeren en (hun) missie. ENVISION is het jongerenprogramma van CAMA Zending met een uitgebreid aanbod missiereizen voor zowel groepen als individuele jongeren. Vrijdagavond 24 mei wordt in Amersfoort de ENVISION 2024 Kick-off georganiseerd, deze avond staat open voor iedereen die interesse heeft in missie- en missiereizen. ENVISION is gericht op de ontwikkeling van jongeren, door hen te mobiliseren en hun eigen rol in Gods missie te helpen ontdekken. De programma’s zijn innovatief, deelnemende jongeren hebben directe impact op de plekken waar ze komen, dragen actief bij aan missionaire projecten en nemen opgedane ervaringen mee naar huis en hun eigen kerk. CAMA Zending biedt hun begeleiding en coaching voor, tijdens en na de reis. Lees hier verder


Italianen en de boodschap van Jezus. De meeste Italianen hebben een uitgesproken mening over de kerk, al zullen ze deze niet altijd zomaar ventileren. De cultuur en de geschiedenis spelen een grote rol. Bijna iedereen weet negatieve verhalen over de katholieke kerk te vertellen en van oudsher worden andere kerken al snel als sektarisch bestempeld. Het is om veel redenen dan ook niet makkelijk om de Italianen te bereiken met het evangelie. Zo trekken we al jaren intensief op met een gemeente in het noorden van Italië. Een kerk met een focus op het bouwen van relaties, een glasheldere boodschap over wie Jezus is, met prioriteit aan jongere generaties die ook verantwoordelijkheid (mee)dragen. Uitreikend naar mensen in nood en niet bang om het evangelie te delen met de wereld. Met regelmaat zijn er weer nieuwe mensen in de kerk. Lees hier verder. ANTONIO. In de donkere en smalle straat kwamen we meerdere mensen tegen die zichtbaar onder invloed van het een of ander waren. Eenmaal binnen hadden we vol zicht op een continue stroom mannen en vrouwen die een smoezelig pand - binnen bevond zich een bordeel - in gingen en een poosje later weer uitkwamen. Regelmatig bonsde iemand - die graag iets te eten wilde of op een andere manier hulp nodig had - op de deur van het inloophuis. Antonio stond hen allemaal geduldig te woord, ongeacht hoe de persoon in kwestie eruitzag. We bevonden ons op slechts een paar straten van de toeristische en overvolle La Rambla, twee totaal verschillende werelden. Antonio - bijna 80 jaar - vertelde over zijn werk, zijn missie, zijn hart en zijn liefde voor de daklozen in de stad en om hen bovenal over Jezus te vertellen. Lees hier verder


We zijn dringend op zoek naar een jongerengroep voor een sport- en spelweek in Ogíjares, een voorstad van Granada, Zuid-Spanje. Jammer genoeg is Spanje net als veel andere landen in Europa zendingsgebied geworden. De kerken in Spanje lopen leeg en vooral de jongere generatie heeft niets meer met de kerk. De lokale CAMA kerk wil graag een sport- en spelkamp organiseren in de zomervakantie. Van zaterdag 20 juli tot en met zaterdag 27 juli 2024. Het zomerkamp zelf is van maandag 22 tot en met vrijdag 26 juli. Tijdens deze zomerkampweek zouden we graag sport- en spelactiviteiten organiseren om kinderen en jongeren een leuke week te geven, om relaties te bouwen en om op een laagdrempelige manier het evangelie te delen.
Lees hier verder.


Een van onze partners - een christelijke organisatie, onderdeel van een netwerk van christelijke anti-trafficking organisaties - biedt langdurige huisvestings-, herstel- en trainingsprogramma's voor vrouwen en hun kinderen die het slachtoffer zijn van mensenhandel en seksuele uitbuiting. We zoeken vrouwelijke short-termers (minimum leeftijd 18 jaar) die tijdelijk in dit opvanghuis in Italië willen inwonen. Een 'goede buur' zijn voor de vrouwen die in het opvanghuis verblijven, met hen optrekken, samen activiteiten ondernemen en verantwoordelijkheid dragen voor het huishouden. Je werkt hierbij samen met de kernteamleden en andere vrijwilligers. De functie kan in overleg op verschillende manieren worden ingevuld. Er zijn meerdere mensen nodig voor verschillende periodes. Op deze pagina vind je alle aanvullende informatie.


Wonderen in Toscane. Onlangs kwamen we in Italië in contact met een wel erg energieke dame. Ze is een gepensioneerd advocate en gewend de hele wereld rond te reizen. Ze heeft een huis in een stadje in het zuidoosten van Toscane, haar bedoeling is hier in de toekomst onder andere retraites te kunnen organiseren. Maar nu gebeuren er fantastische dingen in deze Toscaanse stad. Zo begon ze te bidden voor mensen, vinden er wonderbaarlijke genezingen plaats en komen er mensen tot geloof. En zij komen terug, omdat ze meer willen meer weten over God, over Jezus, over Wie het is die hen heeft genezen. Zo ontstond de behoefte aan onderwijs en meer frequente samenkomsten, in het stadje is geen kerk aanwezig. Zelf weet ze niet hoe ze een kerk - die feitelijk al aan het ontstaan is - zou kunnen starten en leiden, en ze vraagt om hulp. Lees hier verder.


Dringend hulp gevraagd voor vluchtelingen in Italië. Voor een van de organisaties waar we in Italië intensief mee samenwerken, zoeken we dringend hulp. In Italië komen enorm veel vluchtelingen aan, een deel hiervan komt in de opvangcentra - waar de situatie de laatste tijd overigens verslechtert - terecht, maar lang niet allemaal. Mensen leven (soms met hele gezinnen) noodgedwongen op straat. Via een van onze partnerorganisaties zoeken we dringend hulp; voor de inzameling van kleding - voor kinderen en volwassenen - en eerste levensbehoeften. Maar ook zoeken we mensen die een stukje van hun tijd zouden willen geven om hier te helpen.

Kun jij ons helpen? Lees hier verder en ontdek wat je kunt doen.


Een aanrijding als kans om het evangelie te delen. In januari waren we te gast in Chiesa Cristiana Evangelica La Sorgente (IT). Hans sprak hier op de zondagochtend. Terwijl hij net met de preek was begonnen, reed er buiten iemand tegen onze auto aan. Een gezin uit de gemeente had de bewuste ochtend flinke opstartproblemen om het zo maar eens uit te drukken. Hoewel ze maar liefst een half uur te laat waren, besloten ze toch alsnog naar de kerk te gaan. Hier arriveerden ze dus terwijl de dienst al in volle gang was. Op het moment dat ze bij de kerk aan kwamen rijden zagen ze een Italiaanse jongeman tegen een geparkeerd staande Nederlandse auto aanrijden. Ze stapten uit en vroegen de jongen wat hij van plan was. Deze vertelde erg geschrokken te zijn. Lees hier verder.


Dringend jongeren gezocht! ENVISION is het jongerenprogramma van CAMA Zending voor korte-termijn uitzendingen en missiereizen voor jongerengroepen. Momenteel zijn zo’n twaalf jongerengroepen in voorbereiding voor een reis en daarnaast zijn er meerdere jongeren die individueel op missiereis gaan. Concreet worden voor komende zomer en najaar nog jongeren(groepen) gezocht voor Tsjechië, Spanje, Suriname en Italië. De groepen kunnen variëren van 5 tot 25 deelnemers, de leeftijden die gevraagd worden zijn in de meeste gevallen 15+, soms 16+ of 18+. De activiteiten die de groepen gaan ondernemen lopen uiteen: vluchtelingenwerk, strandevangelisatie, een zomerkamp voor kinderen, sport- en spelactiviteiten, evangelisatie doormiddel van kunst en creatief, klusactiviteiten, hulp aan daklozen, het organiseren van een vakantiebijbelweek etc. Kijk snel op deze pagina voor verdere informatie.


Agenda januari - februari 2024

Weer een gevarieerd programma de komenden weken. Met preekbeurten in Italië, diverse kerkdiensten, een jongerenavond met jongeren die komende zomer op missiereis gaan via Envision, en een worshipavond in eigen stad. 

De volledige agenda is terug te vinden op www.hans-borghuis.nl/agenda


Open Huizen op Eerste Kerstdag in Deventer.

Woon je in (de buurt van) Deventer en weet je nog niet met wie je Kerst gaat vieren? Op 25 december stellen mensen hun huis voor je open, want samen vieren is veel leuker! 

Schrijf je in via deze link als je ook uitgenodigd wilt worden. De inschrijvingen sluiten op 23 december.

(Ook je huis openstellen? Neem dan even contact met ons op.)


Sponsorloop brengt ruim 4000 euro op voor vluchtelingkinderen in Italië. Kinderen van de Eben-Haëzerschool in Ijsselmuiden kwamen de afgelopen weken in actie voor hun leeftijdsgenootjes in Italië die uit hun eigen land moesten vluchten.

Na een startbijeenkomst gingen de kinderen aan de slag om zoveel mogelijk sponsors te vinden. Woensdag 29 november was de dag van de sponsorloop. Op het schoolplein was een parcours uitgezet voor kinderen van de onderbouw, en de bovenbouw liep zoveel mogelijk rondjes in het nabijgelegen park.

Fantastisch om te zien hoe de kinderen zich inspanden om zoveel mogelijk rondjes te lopen voor hun leeftijdsgenootjes die het minder hebben dan zij.

Het resultaat was verbluffend: ruim €4.000,-! lees verder


Bijzondere gebeurtenissen in Italië. “Heel bijzonder was dat we op de terugweg met elkaar deelden wat mensen aan ons hadden verteld. We kwamen erachter dat we, zonder dat we die dingen op dat moment van elkaar wisten, precies hiervoor hadden gebeden.“

Onlangs hadden we in Italië een Nederlandse groep jongeren uit de NGK Arnhem te gast. Een missiereis, zoals we dat noemen. We faciliteren deze reizen voor jongerengroepen (waar gewenst ook voor ouderen trouwens) en voor bijvoorbeeld studenten van bijbelscholen en missionaire opleidingen. We trokken een weekje intensief op met deze groep en de uitvalsbasis hierbij was vanzelfsprekend 'onze' kerk in Verbania. Maar we draaiden ook actief mee in het vluchtelingenwerk, in een opvangcentrum en in de straten van Milaan, waar we schrijnende verhalen hoorden en heftige dingen zagen. We brachten diverse bezoeken aan verschillende kerken en projecten, we hadden mooie en speciale ontmoetingen, we leerden veel van elkaar en probeerden Jezus zichtbaar te maken... lees hier verder


Geef jij vluchtelingenkinderen in Italië een onvergetelijke zomer?! Jaarlijks arriveren er onvoorstelbare aantallen vluchtelingen in Italië. Sommigen van hen leven op straat, anderen komen in de opvangcentra terecht. Christelijke organisaties bekommeren zich om het lot van deze mensen en laten Jezus’ liefde zien door hulp te bieden waar dat mogelijk is.

Eén van de organisaties waarmee we samenwerken organiseert jaarlijks zomerkampen voor vluchtelingenkinderen en kinderen van Italiaanse gezinnen. 

Je kunt zomer 2024 meewerken om zoveel mogelijk van deze kinderen een geweldige zomerweek te laten beleven waarin ze de liefde van Jezus mogen ontdekken! Voor deze kinderen, maar ook voor jezelf een onvergetelijke en levensveranderende ervaring! Ga met ons mee naar Italië! Kijk hier voor aanvullende informatie of neem  contact met ons op.


Jouw leven en Gods plan. De vraag naar de zin van het leven houdt veel mensen bezig. Veel christenen – en zeker ook christelijke jongeren – stellen zichzelf de vraag: “Wat is nu eigenlijk Gods plan voor mijn leven?” Er zijn mensen die het antwoord op deze vraag hebben gevonden en die precies weten wat Gods plan voor hun leven is, voor anderen is dit een lange zoektocht.

In het boek 'Gods plan & jouw leven' willen we samen met jou op zoek gaan. Hoe kun jij ontdekken wat God van jou en van ons vraagt? Welke rol speel je hier zelf in en wat kun je concreet doen? In korte hoofdstukken belichten we – vanuit verschillende invalshoeken – hoe je iets kunt ontdekken van Gods bedoeling voor en met jouw leven.
Hans schreef het hoofdstuk 'Jouw leven en Gods plan'. Dit hoofdstuk kun je alvast op deze website lezen en hier vind je ook de link om het complete boek te downloaden. 

We hopen en bidden dat dit boekje je zal bemoedigen, maar ook dat het je zal uitdagen om in beweging te komen! Veel leesplezier! En aarzel vooral niet om contact op te nemen wanneer je vragen hebt of meer wilt weten. Lees hier 'Jouw leven en Gods plan'


Bonustijd. ‘We zijn klaar om te sterven voor Jezus als het moet, de tijd die we hebben gekregen zien we als bonustijd’. Het was een zonnige, maar frisse ochtend. Een persoonlijk gesprek, staande gevoerd ergens in een achtertuin. De opmerking werd haast als terloops gemaakt, maar kwam stevig binnen. Ze hadden Jarenlange vervolging gekend, regelmatig waren ze met de dood bedreigd en soms waren ze daar niet ver vanaf. Vader, moeder, drie jonge kinderen. Van dichtbij waren ze beschoten, bleven door een wonder gespaard. Jaren moesten ze ondergedoken leven, vluchtend van plek naar plek, afhankelijk van andere christenen die op hun beurt hun eigen leven in de waagschaal stelden om hun tijdelijk onderdak te bieden in relatieve veiligheid. Soms zaten ze dagenlang zonder eten of drinken... lees hier verder


Social media vs. de Bijbel. Het is geen nieuws dat jongeren grootgebruikers van social media zijn en uren per dag op hun telefoon spenderen. Dat hierover zorgen bestaan is eveneens bekend. We zien regelmatig negatieve berichten verschijnen over de invloed van social media en eerlijkheidshalve spreek ik hier zelf ook met regelmaat over. Dit negatieve beeld blijkt echter niet altijd overeen te komen met hoe jongeren dit zelf ervaren. Ruim de helft van de jongeren vindt dat social media een goede invloed heeft op hoe gelukkig ze zijn en een meerderheid vindt social media positief voor hun vriendschappen. Invloed op hun geloofsontwikkeling heeft het overigens ook. De negatieve ervaringen die ze hebben bespreken ze vaak niet met hun ouders. Influencers die hun leven delen met jongeren... lees hier verder


Op zondag 3 september aanstaande hoopt Hans weer te spreken tijdens 'Back to Church' in Chiesa New Life Verbania, Italië. Voor deze bijzondere dienst, de aftrap van het seizoen, worden actief mensen van buiten de kerk uitgenodigd. Via speciale acties en door gemeenteleden aan te moedigen hun buren, vrienden, familie, collega's en kennissen uit te nodigen. Vorig jaar waren er hierdoor een flink aantal gasten in de dienst aanwezig. 

Thema dit jaar is 'A heavenly perspective'.  Bid je mee dat kerkleden - en ook wijzelf - deze week veel kansen mogen krijgen om mensen uit te nodigen en bid je mee dat er 3 september veel mensen voor het eerst naar de kerk zullen komen voor een ontmoeting met Jezus? Dat ze geraakt en aangesproken mogen worden door het evangelie, zodat het niet bij een eenmalig kerkbezoek zal blijven. 

Meer lezen over het werk in Italië? Kijk dan op deze pagina


De porno-industrie in Tsjechië is de grootste van Europa. Praag wordt ook de "Europese pornohoofdstad" genoemd en het grensgebied met Duitsland staat bekend om de kinderprostitutie. Er is sprake van uitbuiting, mensenhandel en misbruik. Hier willen we verandering in brengen!

We zijn op zoek naar een echtpaar dat als ‘house parents’ wil werken in een opvanghuis waar langetermijnzorg wordt geboden aan slachtoffers van seksueel misbruik. E
en leefgemeenschap waarin holistische zorg wordt geboden, gebaseerd op christelijke waarden. De vrouwen in het opvanghuis ontvangen zowel lichamelijke als psychologische hulp, onderwijs op maat en werk binnen passende werkgelegenheids­projecten.

Je wordt onderdeel van de christelijke gemeenschap, ondersteunt de vrouwen in het herstel van hun trauma’s en het re-integreren in de samenleving, je helpt mee met huishoudelijke- en administratieve taken en draagt bij aan een goede sfeer. Hierbij ben je bereid om te pionieren, voor langere termijn in Tsjechië te komen wonen, de taal te leren en actief kennis te nemen van de cultuur. Je kunt goed omgaan met conflicten, beschikt over organisatorische vaardigheden en beheerst de Engelse taal. 

Neem contact op voor verdere informatie.


Stoppen met moddergooien 2.0 | Het is inmiddels alweer twee en half jaar geleden dat ik het artikel 'Stoppen met moddergooien' schreef. Destijds naar aanleiding van de negatieve vibe die door christelijk Nederland ging vanwege coronamaatregelen, vaccinatiecampagnes en wat hier verder omheen hing.

Twee en half jaar verder lijkt deze vibe helaas niet heel veel beter, al zijn de thema's anders nu: klimaat, de discussie rond LHBTIQ+, onenigheid rondom christelijke festivals zoals recentelijk Graceland... Maar ik heb het dan bijvoorbeeld ook over de (online) discussies rond genezingsdiensten. Om maar eens iets te noemen. 

Het is tijd om de oproep van twee en half jaar geleden te herhalen: kunnen we nu alsjeblieft eens echt stoppen met elkaar publiekelijk in de haren te vliegen? Wie of wat denken we hiermee nu te helpen? Lees verder


Na een succesvolle Tour for Unity komen singer-songwriter Jildou Bakker en spreker Hans Borghuis nu met een vervolg: de Tour of Hope. ‘Hoop is van levensbelang. Het is aan ons om de hoop die wij kennen te delen met de wereld en de mensen om ons heen!’ 

Ook de Tour of Hope gaat weer in op actuele ontwikkelingen in kerk en maatschappij. De focus ligt bij deze nieuwe tour niet alleen binnen de kerk, maar kerkbezoekers worden ook aangemoedigd om buren, vrienden, familie, klasgenoten of collega’s mee te nemen naar een van de Tour of Hope-avonden.

De Tour of Hope brengt een inspirerende boodschap van hoop. In een tijd, waar veel wordt gesproken over grote thema’s, waar het soms kan lijken alsof de hoop is verdwenen. Binnen en buiten de kerk maken we ons zorgen; over klimaatverandering, discriminatie, onrecht en veel andere thema’s. Zeker ook jongeren - binnen en buiten de kerk - maken zich soms grote zorgen over dé toekomst. 

Lees alles over de TOUR OF HOPE


Bekijk hier de actuele agenda.