Elk jaar trekken er in de zomermaanden duizenden Nederlanders naar de prachtige omgeving van het Italiaanse Lago Maggiore . In zowel Luino als Verbania worden in de zomer zelfs Nederlandstalige kerkdiensten ( vakantiediensten ) georganiseerd voor christenen die hier op vakantie gaan. Mooi om te zien, kerkmuren vallen weg, christenen zoeken elkaar op en bezoeken op de zondagochtend een van deze diensten. In Verbania organiseert Frits Rouvoet (Stichting Bright Fame ) al jarenlang vakantiediensten. 

In Verbania is echter ook een Italiaanse kerk actief, deze kerk is van enorme betekenis voor Verbania en de wijde omgeving. Op de zondagen in de zomermaanden waarop er Nederlandstalige vakantiediensten worden georganiseerd staat deze kerk haar ruimte zelfs af aan de Nederlanders. De Nederlandstalige kerkdiensten met Frits Rouvoet kunnen dan 's ochtends gehouden worden in de ruimte waar de Italiaanse kerk normaal zelf op zondagochtend haar diensten houdt.

In Italië is minder dan 1,5 % van de bevolking protestants/evangelisch christen. Dat maakt de positie van de – weinige en vaak kleine – protestants/evangelische kerken die er zijn erg belangrijk. Voor gemeenteleden is het een hele bewuste keuze om naar de kerk te gaan. Vaak zijn zij de enige christen in zijn/haar omgeving en soms zelfs de enige in het gezin. Hoewel veel Italianen officieel lid zijn van de Rooms-Katholieke kerk , zijn er maar weinig die daadwerkelijk de boodschap van het evangelie kennen.

De kerk van Verbania is in de wijde regio bekend, de kerkleden rijden soms een uur of langer om de diensten te kunnen bezoeken. Veel autochtone Italianen weten de kerk te vinden en een deel van de bezoekers bestaat uit migranten en vluchtelingen . Lees hier verder over de kerk van Verbania .

Laten we deze Italiaanse christenen niet vergeten. Overweeg eens om een dienst van deze gastvrije Italiaanse gemeente te bezoeken wanneer je in Verbania of ergens rond het Lago Maggiore op vakantie bent. Wanneer je geen Italiaans spreekt heb je misschien niet snel de neiging dit te doen, maar de voorganger van de gemeente spreekt uitstekend engels, evenals een deel van de gemeenteleden. Ze zijn erg gastvrij, gasten zijn heel erg welkom en ze vinden het erg leuk om Nederlanders in hun diensten te ontvangen. Overigens zijn er ook regelmatig engelstalige diensten (vertaling naar het Italiaans) en af en toe zelfs Nederlandstalige diensten die vertaald worden naar het Italiaans.

Bovendien is het hoe dan ook een grote bemoediging voor hen wanneer christenen uit Nederland hun dienst bezoeken en met hen meeleven. Christen-zijn in Italië is lang niet altijd makkelijk en brengt soms flinke uitdagingen met zich mee.. Wanneer je het op prijs stelt om vooraf meer te weten, aarzel dan niet om contact op te nemen zodat we je meer kunnen vertellen of met mensen van de gemeente in contact kunnen brengen.


Vakantie aan het Lago Maggiore, Time-out Verbania, camperen aan het Lago Maggiore, camperen Verbania, vakantiewoningen Verbania, vakantiehuizen Verbania, vakantie Lago Maggiore, vakantiehuizen Lago Maggiore, vakantie Verbania, camping Lago Maggiore, camping Verbania. Net buiten Verbania, tussen het Lago Maggiore en het Lago di Mergozzo wordt een nieuw christelijke vrijetijds- en vakantiecentrum gerealiseerd: TimeOut Verbania. Met vakantiemogelijkheden voor families, voor jongeren en voor groepen. Appartementen, campingpods, een campeerterrein en groepsaccomodaties.